Dapur Jumi’s

Dari Dapur Jumi’s

Nothing gladden the hearts of your loved ones more than a scrumptious, moist and exquisitely baked cake, even more so when it is lovingly baked by you. So let us share a few special cake recipes ideal for anything from treat with coffee to a gala birthday bash. Be prepared to cook up cakes so good that any diet resolutions will have to be put  aside, temporarily at least.

Quick and Easy Carrot Cake

Ingredients: 1 cup vegetable oil, 3 eggs ( lightly beaten), 1 cup castor sugar, 3 cups grated carrot, 1/3 cup crushed pineapple (well drained), 2 tablespoons sultanas, 2 tsp mixed spice, 1 1/4 cups self-raising flour and 1 cup wholemeal flour.

Method: Preheat oven to moderate 180 C. Brush a 8″ round cake tin with melted butter. Line the base and sides with paper.  Using electric beaters, beat oil, eggs and sugar in a small mixing bowl until light and creamy. Transfer mixture to large mixing bowl; add carrot and fruits. Using a metal spoon, fold in the sifted dry ingredients, stir until just combined. Pour mixture evenly into prepared tin. Bake 45 minutes or until skewer comes out clean when inserted in centre of cake. Leave cake in tin 10 minutes before turning onto wire rack to cool. Serve with cream cheese ising and sprinkle the chopped chocolate on top of it.

Quick and Easy Orange Teacake

Ingredients: 1 1/3 self-raising flour, 125 gm unsalted butter(chopped), 1 tablespoon finely grated orange rind, 1/2 cup castor sugar, 3 eggs(lightly beaten) and 2 tablespoons milk.

Method: Preheat oven ti moderate 180 C. Brush a 20cm ring tin with melted butter. Line base with paper. Place flour in food-processor bowl; add butter, rind and sugar. Using the pulse action, press the button for 20 seconds or until mixture is a fine, crumbly texture.  Add combined eggs and milk to bowl, process 10 seconds or until mixture is smooth. Spoon mixture into prepared tin.  Bake 25 minutes or until skewer comes out clean when inserted in centre of cake. Leave cake in tin 3 minutes before turning onto wire rack to cool.  ( Variation: If a food processor is unavailable, this cake can be made successfully with an electric mixer by creaming the butter, rind, sugar and eggs, then folding in the milk and sifted flour)

Sri Kaya Pandan

Resepi ini mudah disediakan, terutamanya pada orang yang tinggal di perantauan. Mungkin sesekali teringin nak makan roti bersapu kaya dengan mentega.  Kalau di luar negara mungkin sukar nak dapatkan kaya yang bercitarasa Malaysia. Jadi apa salahnya kalau buat sendiri. Bahan untuk membuatnya juga amat mudah didapati.

Antara bahan yang diperlukan adalah: 10 biji telur, 2 cawan santan pekat, 2 cawan gula pasir, 2 cawan brown sugar dan 1 tsp pandan paste(kalau tak mau perisa pandan pun boleh, kita boleh olahkan resepi jadi kaya yang biasa2 saja). Cara nak memasaknya sungguh mudah. Campurkan kesemua bahan tadi lalu masakkan bahan2 tadi dengan api perlahan.  Kacau hingga pekat, kemudian masukkan sedikit garam. Dah masak, angkat dan simpan di dalam bekas.

Kek Kukus Buah(Moist)

Kek Kukus Buah yang menyelerakan

Resepi ni saya dapat hasil pencarian di internet. Jadi mari kita kongsi bersama. Kalau buat pastikan ikut sukatan yang betul, gerenti jadi. Pertama kali saya buat memang menjadilah. Tapi sebelum sediakan bahan, pastikan anda memiliki periuk kukus. Kalau tak, tak dapek den nak nolong eh…

Bahan-bahannya: 600 gm tepung gandum, 2 tsp bica of soda, 625 gm mentega(2 1/2 buku), 300 gm gula castor, 8 biji telur (gred B), 2 cawan gula hangus, satu kotak / 500 gm mix fruit dan 1 tsp esen vanilla.

Cara membuatnya: Mula-mula panaskan air kukusan. Ambil sedikit tepung, gaulkan dengan mix fruit tadi. Tujuannya, mengelakkan mix fruit itu mendak ke dasar kek. Ayakkan tepung bersama bica of soda. Kemudian, pukul mentega dan gula hingga kembang (guna whisk tangan saja ye, tak perlu mesin pemukul). Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan, jangan ‘over whisk’, agak2 dah sebati, berhenti. Jika tidak kek kukus nanti kering.

Masukkan tepung ke dalam adunan, gunakan cara kaup balikkan satu pusing arah sahaja sehingga tepung dan adunan tadi sebati. Jangan terlalu menggaul adunan, cukup pusing kaup balik sehingga adunan sebati.

Masak 2 cawan gula dengan api kecil menggunakan periuk non-stick yang ada handle. Masak hingga gula cair dan bertukar warna coklat serta berbuih. Sewaktu gula hangus masih panas, cepat2 tuangkan gula ke dalam adunan tadi. Kacau laju dengan menggunakan senduk kayu. Jika rasa kekok buat sendiri, boleh minta seseorang menolong anda. Hati-hati ye, kerana gula hangus ini sangat panas. Kemudian , masukkan mix fruit dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul cukup digaul rata sahaja. Bimbang mix fruit itu nanti mendap ke dasar kek.

Boleh gunakan loyang bersaiz 9″x9″ @ 2 loyang bersaiz 7″x7″.  Alaskan kertas minyak di dalam loyang dan lenserkan mentega serta salutkan dengan tepung. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Tutup loyang dengan kertas timah dan kukuslah selama 4 jam.  Selamat mencuba!

Resepi Kek Batik Coklat

Kek Batik Coklat Yang Mudah

Memang senang sgt nak mmbuatnya.. tak payah nak adun or membakar bagai. campurkan aje nestum 2 cawan, butter >200gm<, susu pekat manis 1 tin, cooking choco 1 bar(kot xde boleh diganti dengan cocoapowder 5 sudu, godek smpai pekat. tutup api baru msukkan biskut marie 1 paket. lastly letak dlm bekas dan tekan2 smpai mampat, sejukkannya dlm fridge, pastu siap utk dimakan. senangkan.. selamat mencuba.

Resepi Pizza SukoHatiDen

Pizza SukaHatiDen yang senang

Bahan Doh: 175 gm tpg gandum, 1 paket yis kering(mauripan), 1 sudu minyak masak, 80 ml air, gula 1tsp dan garam secubit.

Cara membuatnya: Gaul rata tepung, gula, yis dan garam. Bubuh minyak masak gaul sebati. Tuangkan air sedikit demi sedikit. Gaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan. Uli doh hingga licin dan anjal, biarkan selama 20 min. di dalam bekas yang berlenser minyak.

Bahan Inti: 1 paket daging cincang yg sedia ada yang boleh didapati di supermarket, 1 tin kecil tomato puree, 1 paket sosej(hiris tipis2), 1/2 paket mix vege, 1 labu bawang besar dipotong dadu, 1 paket keju mozarela, secubit oregano kering dansedikit minyak utk menumis. Garam dan gula secukup rasa.

Cara membuatnya: Tumiskan bawang, setelah naik bau masukkan tomato puree, daging cincang, sosej dan mix vege. Masak hingga daging empuk, bubuh gula dan garam secukup rasa.

Cara membuat piza: Canai nipis doh tadi lalu letak atas loyang nipis berlenser minyak. Cucuk2 rata doh tadi menggunakan garpu. Kemudian letakkan bahan inti tadi rata- rata di atas doh. Tabur keju dan oregano di atas piza. Bakar dengan suhu 200C  selama 30 – 35 min.

Sonang ajo tuuu.. bolum cubo bolum tau..!

Apam Balik

Apam Balik enak

Ini satu lagi resepi yang sangat mudah untuk disediakan. Menu ini amat sesuai dihidangkan kala waktu minum petang. Bahan yang diperlukan dan cara penyediaannya juga sangat simple. Tepung 2 cawan dicampurkan dengan gula 2 sudu,1/2 sudu teh bica of soda, 1 sudu teh yis segera dan secubit garam.  Tuangkan 2 1/2 cawan air pukul hingga sebati. Masukkan telur 2 biji dan 2 sudu minyak masak, pukul lagi. Biarkan adunan selama 30 min.

Cara memasak: Ambil 1 senduk adunan tadi lalu ratakan di dalam kuali kalis lekat yang sudah dilenser minyak. Masakkan di atas api perlahan hingga berbuih. Taburkan gula dan kacang tanah yang telah ditumbuk di atas permukaan apam. Bubuh juga jagung manis di atasnya. Boleh buh lebih jika suka. Bila sudah masak, barulah dilipat dua dan angkat.

Selamat mencuba!!

Leave a Reply